Categories
On the Boards

Adams Guest House

ADAMS GUEST HOUSE
MCLEAN, VA

 

Situated on a site overlooking the Potomac River, this is a small guesthouse for a much larger residential complex. Designed as a rustic glass pavilion, the cabin nests into the hillside while sitting along a small creek which runs to the river.

1 / 2
Categories
On the Boards

House in Little Washington

HOUSE IN LITTLE WASHINGTON
LITTLE WASHINGTON, VIRGINIA

 

This project was designed as a new farmhouse for a couple and their three daughters in the town of Little Washington, Virginia. The site looks out over the rolling hills east of the Blue Ridge, and is in the midst of an overlook of an old apple orchard. The design consisted of a new barn and horse paddocks.

1 / 2
Categories
On the Boards

Olshaker

OLSHAKER RESIDENCE
ARLINGTON, VA

 

The house is a threshold to the landscape. A ceremonial way connects the street and suburban fabric to the bucolic site to the north, all seen in the context of the city as viewed in the distance. The volumes of the house step up from the east reflecting the natural topography. The house is conceived as a porch bounded on two sides by more enclosed volumes.

Awards & Publications 1998 Global Architecture Houses Project 55

1 / 6
Categories
On the Boards

Simon

SIMON
LAKE GUNTERSVILLE, AL

 

Located in a development along Lake Guntersville in northern Alabama this project is the retirement home for a couple who will be returning to their southern roots. The house is conceived of an assembly of elemental pieces that acts as a threshold connecting the suburban street side of the property to a gently sloping lawn to the lake. A single double height living area is seen as a large porch overlooking the water. A separate pavilion built of ground-face concrete block and cypress siding houses the guest rooms on the lower floor and the master suite above.

1 / 7
Categories
Commercial/Institutional

Lobby

LOBBY OF 927 15TH ST
WASHINGTON, DC

This project is a renovation and redesign of an existing office-building lobby. The building was built in 1917

The size of the space —under 300sq. ft.— and the simplicity of the program, allowed us to understand the design in an equally simple way. And to render our solution by focusing on essential architectural ideas—material, form, assembly. We saw the lobby as a porch connecting inside and out. The canopy, which is both roof and ceiling, establishes the spatial connection between the street and the lobby. The ground plane is a cleft stone indicating its origin in the earth but ordered and therefore emblematic of the processes of construction. Finally, the blue of the sky gives way to the blue ceiling that floats above and encloses the assembly.

Awards & Publications

1997 Washington Chapter AIA; Award for Excellence in Interior Architecture

1 / 5
Categories
Commercial/Institutional

Offices of Mycom

OFFICES OF MYCOM
KUALA LUMPUR, MALAYSIA

 

We were hired to design the offices for the Board of Directors of a Malaysian holding company. The array of offices and support spaces were fairly typical of any corporate environment – executive offices, board-room, conference rooms, staff and secretarial areas. Less predictable were those issues that are particular to the Chinese / Malaysian culture. These ranged from the esoteric design guidelines of Feng Shui to the subtle and not so subtle issues of the Malaysian “peerage” system to working with local materials and craftsmen.

Awards & Publications

1997 Virginia Society of Architecture Inform Magazine Award

1996 Washington Chapter AIA; Merit Award Interior Architecture

Interior Design, August 1997, Lead article, “New Design in Asia: Holding Pattern”

1 / 9
Categories
Commercial/Institutional

AED Offices

AED OFFICES
WASHINGTON, DC

 

The program was to design the offices for a large non profit organization. This included a standard array of rooms – private offices, staff and clerical work areas, conference and work rooms and support and storage areas. The offices encompassed 125,000 sq.ft. spread over five floors In addition the organization needed a training facility for outside visitors and clients. The training lab was located in a mezzanine area affording the opportunity to clearly articulate a small auditorium area that is bounded by the more prosaic spaces of offices, storage and kitchenette.

1 / 6
Categories
Commercial/Institutional

St Ignatius Chapel

ST IGNATIUS CHAPEL

CALCAGNINI CONTEMPLATIVE CENTER, GEORGETOWN UNIVERSITY
CLARKE COUNTY, VA

This Chapel is a component of the Calcagnini Contemplative Center.

Small and intimate, the chapel is intended for groups up to 24. Developing an architecture that imparts a strong and clear spirituality without specific reference to any one religion was at the heart of the design intentions. While Georgetown is a Jesuit university, the make-up of its students and faculty is varied. The chapel needed to serve all religious communities at the school – Catholic, Protestant, Jewish, Muslim, Hindu, etc. The design succeeds, avoiding both domesticity and overt religious allusion through its austere palette and simplicity of design.

Conceived as an elemental pavilion, the Chapel’s palette is spare yet rich. The stuccoed masonry walls are perforated with 8” x 8” x 1½” slabs of glass; the floor is poured-in-place stained concrete. Exposed fir framing and cedar boards complete the interior. The roof is galvanized aluminum, typical for the sheds and barns of the region.

Awards & Publications

2014 Faith & Form/IFRAA International Awards Program for Religious Art & Architecture: Honor Award in Religious Architecture

2014 Virginia Society AIA: Honor Award

2014 Interior Design Magazine; Best of Year Awards Honoree

2014 NAIOP Honor Award

2009 Washington Chapter AIA;

Honor Award for Unbuilt Projects

A+A Magazine: Architectural Society of China, April 2015

Southeast Asia Building, 2015

Featured in Architizer, 2014

World Architects, 2014, “Building of the Week.” Featured in “50×50 – 50 States in 50 Weeks.”

Specifier Magazine, 2014, “Peace on Earth” by Sara Smylie

1 / 13